25 May 2012

Kuusevõrse köharohi


Mida pikemaks läheb päev, seda lühemaks jäävad siin postitused. Pikad jutud jäägu sügisesse või vihmaperioodi. Suvepuhkust ka ei raatsi välja kuulutada, sest kõige põnevam aeg on käes. Eelmine suvi kulus suu ammuli kõige uue avastamiseks ja soolaleivaliste võõrustamiseks. Sel aastal olen juba kübeke teadlikum ja ehk oskan leida rohkem aega muljete-mõtete jagamiseks.

Kui talv läbi püsisid lapsed terved, siis petlik kevadsoe tõi meie majja ridamisi tõbiseid. Järjekordne telefonikõne Toomase klassijuhatajale teatega, et ta köha tõttu ikka veel kooli ei tule, lõppes sellega, et läksin õhtuhämaruses ja paduvihmas kuusevõrseid korjama. Klassijuhataja jagas õpetussõnu kuusevõrsetee ja selle köha leevendava toime kohta. Uurisin veebimaailmast, mil viisil on tavaks kuusevõrsetega ringi käia (sest ega köha ei pruugi  kimbutada ainult maikuus). Selgus, et kulinaarsel eesmärgil keedetakse pigem siirupit ja ravi eesmärgil pannakse hakitud kuusevõrsed suhkruga vaheldumisi purki. Purk külmkappi paariks nädalaks seisma ja siis peaks magus köharohi valmis olema. Noorte võrsete korjamine tekitab hinges ebamugavust ja süütunnet. Süda ei luba raskelt tulnud ja väärtuslikku kraami pikalt keeta ja kuumutada. Las siirupit teevad külmema kõhuga gurmeekokad. Kõik see roheline vitamiin las jääda minu purgis alles ja täitku oma üllast eesmärki tervise turgutamisel.

4 comments:

  1. aga kui kaua see niimoodi kihiti pannes purgis säilib?

    tuleb meelde, et kunagi meie arst soovitas ka kuusevõrseid keeta kuidagi, ja seda siis nohu puhul...täpselt ei mäleta ja millegipärast me selle tegemiseni ka ei jõudnud, ju siis nohu läks ise ära....
    köha puhul on meid aidanud alati sibulasiirup

    ReplyDelete
  2. Ebaküdooniatega tehakse ju samamoodi - viilud ilma keetmata suhkruga purki ja siis külmkappi kuniks suhkur lahustub. Seda ebaküdoonia-värki pole meil kunagi nii kauaks jagunud, et oskaks öelda, millal riknema hakkab. Eks ma nüüd jälgin, kuidas kuusevõrsed käituvad. Eeldaks muidugi, et talveni peab vastu, muidu justkui pole asjal mõtet.

    ReplyDelete
  3. Sa oledki nüüd Kunksmoor, kes keedab maarohtusi ja lausub sõnu peale, vahepeal saabub "õhupalliga" ka kapten Trumm, kes loeb loomad ja siirupipudelid üle:)

    ReplyDelete
  4. Tuleb tunnistada, et see võrdlus on üksjagu tabav... Ja aeg-ajalt (siis kui laev kodusadamas on) mängime Leitnandiga täringumängu ka. Kahjuks kunksmoorilikku edu ma selles märganud pole.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...