16 April 2012

Sinilillede korjamise kleit


Postituse pealkiri võiks olla ka "Õppekleit". Ühel hetkel südatalvel tuli kleidõmblemise isu aga sobivat lõiget polnud. Seetõttu otsustasin roosa täppidega kleidi lõiget 'veidi kohandada'. Sellest hetkest algas minu kui profaani ristikäik A-lõikelise kleidi konstrueerimise teel.  Kiiresti sai selgeks, et kleidi suurim väärtus seisneb õppeprotsessis, mida selle tegemine pakub. Julgelt võin väita, et olen kleiti vähemalt kaks korda õmmelnud - vaid mõned üksikud õmblused jäid esimese korraga pidama. Ikka tuli kuskilt järele anda, kuskilt kokku võtta, midagi ringi lõigata. Kleit sai tehtud veidike suurem, et kandmise aeg ja valmimise aeg oleks ikka mõistlikus proportsioonis. Tüdruk peab veidi sirguma, et kolmveerand-varrukas õigustaks oma nime ja põlved kelmikamalt kleidisaba alt välguks. Üks on aga kindel, et peale õpetlikku ristiretke eelistan edaspidi kasutada valmis lõikeid, näiteks midagi armast ja retrolikku Citronille'lt.
Kui jaanuaris õmblema hakkasin, siis kohe alguses seostus ebamääraste toonidega pehme kleidikangas sinililledega. Otsisin sobivat voodrikangast ning õige tooni kirjeldamiseks näis sobivat kõige paremini 'pleekinud sinilille sinakaslilla'. Seda enam on nüüd hea meel, et kleit sinilillede õitsemise ajaks valmis sai. Eilsel päikeselisel pühapäeval oli sellega tuulevaikses metsasalus just paras nii pikalt oodatud sinililli noppida. Ja sinililli on palju palju. 


Juba nädalaid käisin nina maas mööda kraavipervesid ja päikeselisi metsatukkasid otsimas esimesi märke tärkavatest sinililledest. Ootus oli suur. Ja siis, ühel kenal päeval leidsin sinised õied oma toa akna alt raagus jasmiinipõõsa embuses. Ilus üllatus.

8 comments:

  1. Armas kleit! Ja eile Tallinnas sinilille nähes meenus mulle kohe Rõuge Ööbikuorg, mis kevadeti sinetab, tervitusi teile!

    ReplyDelete
  2. Väga lahe kleit. Ja veel lahedam on see, et mu plikadel on ka kahe peale just sellest kangast pihikseelik. Suurem sai jõuludeks ja nüüd kannab väiksem lasteaias :)
    Citronille lõikeid olen ka korduvalt ja korduvalt vaadanud, kuid olen aru saanud, et need on ainult prantsuse keeles?

    ReplyDelete
  3. :) Seda on vahva teada, et valmis sai tehtud 'sugulaskleit'. Lõiked on prantsuse keeles jah aga tõenäoliselt leiaks tõlkimiseks abi. Kui kellelgi on kogemusi Citronelle lõigetega, siis igasugune kommentaar nende kohta on teretulnud. Tänud juba ette!

    ReplyDelete
  4. Kaunis kleit ja sinililled, nii kevadine!!!

    ReplyDelete
  5. sinililleaeg on Marmelaadi jõulud,
    jõuludeks tulebki lapsele uus ja ilus kleit teha - niiet kõik õige!
    kleit on A ja I-le täpp on kindlasti pleekinud sinilille värvi voodrikangas, mida siin voodrigurmaanidele ei näidatagi:D

    ReplyDelete
  6. Citronelle'i lõigetega kogemusi ei ole, aga prantsuse keele koha pealt võin abi pakkuda.:)

    ReplyDelete
  7. Oo, seda on nüüd küll tore teada! Jätan pakkumise kindlasti meelde :)

    ReplyDelete
  8. Profaani ristikäik või mitte aga...

    -kleit on imekaunis!
    -modell on imearmas!
    -sinililled on, ahhhh... imeilusad!
    -tuju läks korraga imehääks

    P.S. Ise lõpetasin juts profaani ristiretke retro-trikoo lõike tegemisel ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...