3 September 2012

Kärbseseente kool

Sama häda mis lindudegagi, on ka seentega - ma ei tunne neid. Mets on seeni täis aga eksimatult tunnen ära vaid punase kärbseseene, kivipuraviku, kuuseriisika ja kukeseene. Pilvikud ka. Teist hooaega käib usin seente tuvastamine nii raamatu kui google'i abil, loetelu tasapisi pikeneb ent tuleb tõdeda, et teadmine on visa kinnistuma. Kas pea on vana või ei oska õppida?
Ei mäleta, kas olen üldse kunagi õppinud seeni tundma... Kes, kus, millal, kellele ja kuidas peaks seda õpetama? Kodu, kool, kogemus? Ühest küljest oleks ju väga inimlik teada üht võimalust, kuidas oma bioloogilist vajadust - toitumine - rahuldada. Aga kui suuremal osal inimestest pole korilus toidu hankimise meetod, sest saab ka lihtsamalt, milleks siis seened? Aga kui ühel hetkel olud muutuvad, poeletid on tühjad ja korilus muutub jälle tähtsaks?
Ei teagi, kuidas küll ette ennustada, millised teadmised ja oskused on need, mida meil on elu jooksul vaja ja mis on need, mille viimane kasutamine leiab aset kontrolltööd kirjutades. Hirmus suur on ikka nende inimeste vastutus, kes hariduspoliitika ja kooliprogrammidega tegelevad. Õpetajatel muidugi ka.

Kui kellelgi on veel jäänud tähele panemata, kuidas "sünnivad" kärbseseened, siis siin on paar illustreerivat pilti.





Vasakpoolsele kärbseseenele nime andmisega jään jänni - mis kärbseseen see võiks olla? Parempoolne on vist panter kärbseseen (siin on veel üks foto) või kas ikka on?


Täiendan postitust: Vastused küsimustele leiab päris oma õuelt - Rõuge seenenädala info


3 comments:

  1. Minu teadmised seeneriigist on sama kesised :)
    Ilmselt õppimisel ongi abiks pisemat sorti raamat, mille saab metsa kaasa võtta, et siis kohapeal uurida. Tänapäeva digiajastu - miks-mitte ka telefon ja pisem arvuti kaasa võtta :)
    Edu avastamisel ! :)

    ReplyDelete
  2. Tere. Esiteks, tore blogi! Olen viimasel ajal sattunud seda lugema. Vasakul äkki on üldse sirmik? Või siis on valge kärbseseen.

    ReplyDelete
  3. Valgel seenel olid peal täpselt samasugused valged träpsud nagu kärbseseentelgi ning keskelt oli kübar õrnalt kollakas-roosa tooniga. Kas valgel kärbseseenel on ka täpid peal? Sirmiku täpid on raamatu pildi järgi kübarast tumedamad.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...