13 February 2009

Positsioonipõll

Inimesele antakse nii palju kanda, kui ta jõuab vedada. Mõne jaoks on koorem suurem, teise jaoks väiksem – igale oma.

Suvise Tantsupeo repertuaaris on tants „Usalda“. Väga ilus tants. Selle on Arvo Pärdi loo „
Ukuaru valss“ põhjal seadnud tantsuks Maie Orav. Tants räägib mehe ja naise küpsest armastusest ja usaldamisest. Mees läheb kindla tundega merele, sest teab, et naine hoiab kodu soojas. Ja naine teab, et mehe koht on merel, ent ta tuleb alati tagasi oma koju oma pere juurde. Ka kõige suurematel merekarudel on olemas üksainus paik maamunal, kuhu nad ikka ja jälle hea tundega tagasi tahavad jõuda. Armastus, mis kestab üle aja ja üle vee. Usaldus.


Polkovnik ootab oma merekaru. Palju pole enam jäänud ent kohati tundub koorem liiga suureks paisuvat. Nii suureks, et nädalapäevad tagasi murdus ta selle all füüsilises mõttes. Loodus ei ole loll. Kui Sa ise ei taipa, et jooksed nagu hiir labürindis peaga vastu tupiku seina, siis tuleb korraks maha istuda ja mõelda. Murtud Polkovnikul oli päris mitu päeva aega lamada ja mõelda. Käsitööd ta ristseliti olles teha ei mõista. Samuti tundus Marmelaadi soovitatud lavatsiga lae alla vinnamine ning laemaalingu tegemine liiga aukartust äratav ettevõtmine. Las see jäägu
Michelangelo pärusmaaks. Niisiis ei jäänud muud üle kui mõtelda.


Labürindist peab olema ju väljapääs, kui endistviisi ei saa, siis tuleb uut moodi proovida. Mis seal ikka, selg sirgu ja oma koormaga sammuke tagasi, et saaks siis uuesti edasi minna.

Igal kuningal on oma kroon ja autojuhil oma rool. Pilt ju selge, kelle käes on ohjad. Tema tahtis ka oma krooni või oma rooli. Ta otsustas, et ta tassib oma kandamit edasi ainult väärikalt ning stiilselt ja nii, et asjaosalistele selge kellega on tegu. Oma positsiooni kinnitamiseks tegi ta endale põlle. Tema kuningriigi valitsemise põll. Esimene päris oma põll. Eesti naised on ju ammustest aegadest põlle kandnud. Väga tähendusrikas rõivaese, positsiooni ja staatuse näitaja. Ja ta ei saanduki enne ühtegi kiiret-ja-edasilükkamatut-asjatoimetust teha, kui põll valmis ja väärikalt ette seotud.

Talle tundub, et tänapäeval on põlle kandmine jäänud kokkade ja sommeljeede pärusmaaks. Kodus kohtab söögitegemise-välisel ajal põllega naist harva. Aga ta ei lase end sellest häirida. Temal on nüüd kõik korras ja asjad lähevad edasi. Uutmoodi. Uue põlle ja hea tundega. Tupikust on väljapääs.


Põllega Polkovnik


Lisatud 10 minutit hiljem: põll on väga armsalt sisse õnnistatud. Väike tüdruk muutus kannatamatuks, kui ema muudkui arvuti taga istus. Laps sai "Kasekese" kommiga vaikima sunnitud. Tulemuseks väiksesed pruunid mustritäiendused põlleservas.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...