29 March 2012

Õiglane jänes


Lõige on veel eelmistest tähejänestest laual, samuti õmblusmasin. Hetk absoluutselt sobiv, et pühendada õhtupoolik ja killuke ööd vaiksele nokitsemisele unenohinat täis majas. Tegutsema ei ajenda praktiline vajadus ega ratsionaalne põhjendus, lihtsalt on tunne, et siin ja praegu on jänese tegemise aeg. Miski muu ei loe. Teadmine, et kuskil on keegi, kes unistab jänesest, ainult kinnitab veendumust, et ta peab nüüd kohe sündima. Lõppeks on ju vabadus valida, kas teha või mitte. Valisin tegemise.

Jänese ootaja palus "fair trade" hinnapakkumist.
Mis on õiglane hind? Hind, kui numbriline tunnus, peaks väljendama väärtuse suurust. Seega, mis on jänese väärtus? Mina olen antud juhul looja ning minu jaoks seisneb selle jänese väärtus võimaluses ja vabaduses veeta aega tegevusega, mida antud hetkel kogu hingest nautisin. Kellegi teise elus omab jänes teistsugust väärtus aga millist, seda mina ei saa ette teada. See on juba teise inimese elu, mõtted ja mängud. Tulevik.
Üleüldse on seesuguste soojade asjade (ja ilma nimetatud soojuseta puudub käsitööl mõte, sest masinatega saab ka kõike teha) väärtuse numbrina näitamine paras nõiakunst. Lihstam on panna väärtus suhestuma. Näiteks kui mul oleks vaja kauamängivat kaisulooma, kellega oma saladusi jagada ja koos uinuda, siis oleks ta kindlasti väärt vähemalt sama palju, kui koos paari hea sõbraga (ja paari hea veiniga) veedetud õhtu või karbitäis Piccadilly kohviku trühvleid. Kellele meeldivad arvud, võib veini-juustu-šokolaadi hinnad kokku lüüa ja saada sedaviisi vastavusele numbri külge.

Tõenäoliselt oleks antud hinnaarvutuse metoodika liiga keeruline ja vaid piiratud kuulajaskonnale mõistetav. Seega püsib siinkirjutaja isiklik mõttemaailm paremini joonel, kui oma väärtuslikult veedetud aega (mille tulemusel võib valmida näiteks üks jänes aga võib-olla ka mitte midagi) ja rahanumbrit ühes ja samas lauses või ühes ja samas mõttelõngas ei kasuta. Need lihstalt ei mahu piiratud ajumahu tõttu sinna ära. Puhtalt individuaalne eripära.
Vahest ma imestan, kui täpselt on mõne nn sooja asja väärtus (minu privaatsest vinklist vaadatuna) klappima pandud rahanumbriga. Sellistel õnnelikel juhtudel valdab mind tung minna tehingusse...



Kirjule kangale on raske sobitada nimetähte. Seetõttu tikkisin tähe vanale raamatulehele ning kombineerisin väikseks medaljoniks, mille saab jänesele kaela riputada. Eelmised jänesed on olnud sabatud aga seekord tundus punatriibuline sabatups igati paslik. Kasutage ettekujutusvõimet.


* Lõike autor Joan Gorman

6 comments:

  1. No kyll on armsakesed need jänkud! Minagi Sinu eeskujul joonistasin l6ike, loodetavasti saan enne munapyhi yhe valmis meistertatud. Käsitööle hinda on v6imatu anda, nii suhteline m6iste...

    ReplyDelete
  2. Väga nummi jänene :) Võtsin ka lõike.
    mul käsitööasjade müümisega sama asi: ise teen oma rõõmuks ja see on mu põhitasu. Aga kui keegi veel raha ka tahab anda - see on juba lisaväärtus. Samas kui kauplus tellib kümme nukku, siis on töö minu jaoks kuidagi anonüümsem ja nende eest pole imelik raha vastu võtta. Oma lõbuks ma ei tee ju kümmet nukku korraga.

    ReplyDelete
  3. Selle lihtsa lõike juures on kõige toredam see, et seal nii palju ruumi fantaseerida. Hea pretensioonitu alus kasvõi kõige pöörasemate punkjäneste tegemiseks. Värvid, mustrid, pitsid, paelad, karvad, nööbid - mida iganes. Mõnus teraapiline tegevus vastavalt tujule.

    ReplyDelete
  4. Nii ägedad jänesed :) Vahvad naivistlik-romantilised. Meenutavad natuke helesinist unistust...mul on vist kevad südames ja sõnades ;)

    ReplyDelete
  5. Need eelmise postituse tähejänesed meenutasid mulle kohe Apple and Eve tähejäneseid :) See õiglane jänes on tõepoolest vapustav. Näeb muide välja väiksem kui lõike suuruse järgi võiks arvata. Lõige sai välja prinditud. Nii et kes teab, kes teab...
    Kevadised tervitused
    Lossipreili

    ReplyDelete
  6. Jaa, Lossipreili, Eva loomakesi olen ma kaua imetlenud ja kindlasti on see oma mõju avaldanud ent olgem ausad - tema tehnilise filigraansuse ja peene stiilitunnetuseni oleks mul tuhandeid valgusaastaid käia.
    Lõike peal on jäetud üpris kitsas õmblusvaru, olen sellele natuke juurde lisanud, et jänes väiksemaks ei 'muutuks'. Minu meelest on need jänesed olnud enam-vähem ühesuurused, ehk pilt veidi petab...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...