24 March 2012

Ürdisai


Möödunud suvel sattusin blogilugeja Noraga meeldivasse kirjavahetusse, mis päädis retseptide vahetamisega. Sain Noralt hea ja lihtsa baguette'ide retsepti. Üsna pea hakkas retsept kohanduma ja kodunema, baguette'id kolisid vormi ja mässisid end tugevamate maitsetega. Nii kujunes meie pere lemmik soolane ürdisai.  Taigen on suhteliselt mage ent selle tasakaalustab mõnus soolane rosmariini-küülsaugu koorik. 

Taigen:
25g pärmi
5 dl hapupiima/ keefiri/ petti. Võib kasutada ka maitsestamata jogurtit aga siis seda veidi lahjendada veega (nt 4dl jogurtit+1dl vett)
2tl soola
1tl suhkur
~1l nisujahu (või muud meelepärast jahu)

Katteks:
~2 tl meresoola
hakitud küüslauku
hakitud rosmariini

Lahusta pärm käesoojas vedelikus, lisa sool ja suhkur. Lisa taigansse kolmveernad jahust ja hakka sõtkuma. Sõtkuda tuleb usinasti - oma 7-10 minutit vast ikka. Sõtkumise ajal lisa jahu juurde vastavalt tundele. Taigen peab hakkama kätelt lahti tulema aga siiski jääma pehme ja elastne, mitte liiga tihke. Erinevate jahu partiidega kulub jahu erinevalt, samuti on kogused erinevad, kui lisada näiteks speltajahu. Niisiis lõplik jahu kogus selgub töö käigus. Jäta taigen sooja kohta ca 2 tunniks kerkima.
Määri vorm õliga, puista vormi põhja hakitud küüslauk ja meresool. Pane taigen vormi ning puista peale hakitud rosmariin ja meresool. Lase uuesti  kerkida (ca 30 min) ning küspeta ahjus 225 C juures 40 minutit.
Valmis!


Aknalaudadele on kuhjatud kõik majapidamises olevad potid-anumad. Veebruari alguses külvatud salat on nüüdseks mõnusalt kosunud ja 'annab saaki'. Lehed on õrnad aga siiski suutnud kinni püüda piisavalt päikest, et anda mõnusat suvist maitset. Päevad on pikemad kui ööd ja uued seemned kergitavad oma päid üha kiiremini.


2 comments:

  1. Ma ei oska muud öelda kui mmmmmmmmmmm .... :)

    ReplyDelete
  2. Oi, seda peab küll proovima... ja siis pean kiitma neid isuäratavaid fotosid!!!! Super!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...