3 May 2011

Poliitiline närv on pingul


Horse Humor, originally uploaded by Sco†† C. Hansen.


Olen tolerantne inimene. Püüan teadlikult hoiduda mõtteviisist 'minu arvamus ja vale arvamus'. Isegi, kui kellegi/millegi olek või tegutsemine või sõnamine ei ole minu vaatepunktist just see kõige parem variant, siis annan endale aru, et see on kõigest minu vaade, mitte tõde. Üks vaatenurk väga paljudest.

Meenub hiljuti ühes loengus kuuldud Linnar Priimäe sõnaseade inimmõtlemise kohta: "Suure osa mõtlemisest sooritame imaginaarse mõtlemise režiimil." Me paneme kuuldud-loetud sõnu, mis on oma olemuselt kokkuleppelised, oma konteksti ja niiviisi kujundame peas mingi nägemuse kuuldust-loetust. Lihtne näide sellest samast loengust. Mis sulle mõttesse kangastub, kui öeldakse 'hobune'? Kas see on täpiline hobune, mida Pipi kätel hoiab või on see niidul traaviv must täkk või on see tallis heinte vahel aurava ninaga vasikas või on see hoopis künnihobune või tuttidega tsirkusehobune? Sõnu ja kirjeldusi lisades saab kujutluspilti täpsemaks muuta aga päris lõpuni ühesugust kujutlust on peaaegu võimatu luua. Inimeste kogemused ja taust on niivõrd erinevad.

Ja nii saangi anda hinnanguid ainult ühest võimalikust vaatenurgast ja samas võib see vaatenurk muutuda vastavalt sellele, kuidas lisandub täpsustusi ja uusi teadmisi. Samal ajal austan teiste arvamusi ja nägemusi.

Ka poolitika küsimustes olen põhimõttel, et soovi korral saan ma väljendada oma arvamust aga mitte kritiseerida teiste omi. Arvamuse- ja mõttevabadus on väärtus, mida peame hoidma, see on demokraatia aluspõhimõte. Kui suurem osa pealinna kodanikke usaldab endid esindama ühe erakonna, siis see on selle hetke tõde. Selline on arvamuste jaotus ja keegi ei saa öelda, et see on vale.

Aga on asju, mille suhtes ma salliv olla ei saa. Võimu kuritarvitamine, valetamine, heade (kirjutamata) tavade rikkumine, valskus, vastutustundetus. Ma ei kritiseeri praeguse linnavõimu poliitilisi vaateid aga minu kannatus on päris piiri peal selles osas, KUIDAS oma vaateid ja võimu realiseeritakse. Mõnikord on ikka nii häbi kohe.....

Tundub, et viimase aasta ja kuude Tallinna linnavalitsemise stiilinäidete valguses, on minu kannatlik meel päris otsakorral. Miks muidu võtsin vaevaks need read siia kirjutada. Mul on iseäranis hea meel, et minu tööga välja teenitud maksutulu edaspidi nii vastutustundetult ei kasutata. Loodan, et Rõuge vallas saan näha hoopis teistsugust võimu realiseerimist. Poliitiline närv saab puhata.
Jah, ma loodan seda.

2 comments:

  1. Küla tasemel võib täpselt samasugune kemplemine ja oma tähtsuse näitamine käia, kui pealinnas. Mitte küll vast igal pool, loodan koos sinuga

    ReplyDelete
  2. Kemplemine ikka käib ja see on poliitika osa aga minu jaoks on kuskil piir, millest edasi minna ei tohi. On olemas väärtused, mis ei tohi sõltuda rahast ega valitsevast erakonnast ja mida ei saa muuta koalitsioonilepped. Selle pinnapealse kemplemise ja olelusvõitluse all peab olema tugev ning riigi ja rahva püsimajäämist tagavatel väärtustel põhinev vundament.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...